Smarter

Effectief communiceren en samenwerken

 

Een goede samenwerking binnen teams bestaat uit verschillende ingrediënten. De basisingredienten voor een goed functionerend team zijn gelijk. Dit zijn zelfkennis, aangevuld met betrokkenheid en de juiste vorm van communicatie. Tijdens de training Effectief Communiceren en Samenwerken gaat het team met deze 3 basisingredienten aan de slag.

Waarom praat collega A op deze manier en collega B op deze manier? Waarom handelt collega C altijd zo snel, of collega D altijd zo langzaam? Waarom voel ik me wel eens onbegrepen? Kortom, waarom zijn we allemaal zo anders? De dag begint met het verkrijgen van inzicht in verschillende communicatiestijlen en gedragsvormen.

Vervolgens zoomen we in op de persoonlijke voorkeursstijl van elk teamlid. Vaak een feest van herkenning! Hoe kom ik over op anderen? Waarom doe ik wat ik doe op de manier zoals ik het doe? Het eigen gedragsprofiel, wat elk teamlid ontvangt tijdens de training, zal een verhelderend beeld geven.

Nu de gedragsstijlen bekend zijn, maken we de sprong naar de functie/rol die iemand uitvoert. Hoe functioneer jij in de rol die jij hebt? Zowel op taakniveau, als op verwachtingsniveau is het belangrijk dat hier helderheid over is. De ruis over de rollen en de verwachtingen/aannames die bij deze ruis horen, worden tijdens dit gedeelte weggenomen.

Aan het einde van de dag zal elk teamlid zichzelf beter, zijn/haar teamleden beter kennen, de verwachtingen binnen de rollen helder hebben en zal er hierdoor op een effectievere wijze door het team gehandeld kunnen worden.

Voor wie is deze training geschikt?

  • Voor teams die effectiever willen zijn en kwaliteiten van teamleden willen leren kennen en benutten
  • Voor nieuw samengestelde teams
  • Voor teams bestaande uit veel verschillende functies/rollen

De training – Aan de hand van de DISCmethodiek wordt de teamsamenstelling tijdens deze dag in kaart gebracht. Om vervolgens op individueel en teamniveau in te zoomen op de communicatie en samenwerking. Iedereen ontvangt tijdens deze dag zijn/haar persoonlijke DISCgedragsanalyse.

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Communicatie en gedragsstijilen algemeen
  • Teamsamenstelling gedrags- en communicatiestijlen
  • Inzicht in eigen communicatiestijl
  • Heldere rolverwachtingen
  • Feedback op rolverwachtingen
  • Persoonlijke reflectie en doelbepaling

Wil jij met jouw team de samenwerking onder de loep nemen? Wil jij een team met veel verschillende rollen effectiever laten functioneren? Of wil jij een mooi startpunt creëren voor een nieuw samengesteld team?  Neem dan contact met mij op!