Boekhouden – Het “Potjesmodel”

Als dienstverlener met een overzichtelijk aantal klanten, dus een overzichtelijk aantal verkoopfacturen en weinig inkoop, voer ik een boekhouding die prima zelf is uit te voeren. Uiteraard laat ik jaarlijks mijn boekhouder de jaarrekening en IB aangifte doen, maar zelf doe ik de BTW aangiften. Wanneer jij een gelijksoortige boekhouding voert en meer inzicht en overzicht wilt hebben, is het wellicht handig om het “potjesmodel” te gebruiken.

Door middel van het “potjesmodel” heb ik altijd genoeg op de rekening staan voor de BTW afdracht, spaar ik en heb ik een buffer opgebouwd die mij rust geeft, mocht ik ooit minder opdrachten krijgen, dan kan ik deze aanspreken.

Het “potjesmodel” wat ik hanteer is duidelijk en overzichtelijk, waarom zou je het moeilijk maken? Uiteraard is het aan jezelf om te kijken wat voor jou werkt. Ik zal hieronder uitleggen hoe ik omga met mijn inkomsten, uitgaven en hoe ik spaar.

Potje 1 – De lopende rekening

Hier betaal ik alle rekeningen van en hier laat ik alle betalingen op binnen komen. Heel simpel. Zo lang hier geld op staat en ik niet een van mijn andere rekeningen hoef aan te spreken, gaat het goed en kan ik zorgeloos verder ondernemen.

Potje 2 – Mijn 0-lijn rekening

In de loop van de jaren heb ik een buffer voor mijzelf opgebouwd. Deze buffer staat apart op een rekening die ik heb afgeschermd, zodat ik deze niet steeds inzie wanneer ik mijn bankapp open. Op deze rekening staat een bedrag welke ik kan gebruiken als het niet goed gaat met mijn onderneming, een soort eigen opgebouwde WW-uitkering, zeg maar. Het bedrag heb ik berekend op basis van het jaarinkomen welke ik mijzelf gun uit de onderneming. Ik kan mijzelf dus concreet een jaar uitbetalen van het geld wat ik op de 0-lijn rekening heb staan.

Er zit echter wel een afspraak achter deze rekening. Ik heb namelijk met mijzelf afgesproken dat wanneer ik deze rekening moet aanspreken, het gaat dus niet zoals gewenst met mijn onderneming, ik ook actie moet ondernemen voor wat betreft inkomstengeneratie. Voor mij kan dit zijn een interimklus aannemen voor x aantal uur in de week om inkomen te garanderen of als werknemer in dienst gaan. Kortom, het aanspreken van de 0-lijn rekening moet een signaal afgeven van ACTIE.

Potje 3 – De BTW rekening

Wanneer iemand een factuur van mij betaald, zet ik gelijk de 21% BTW die ik bereken en op een later tijdstip moet betalen, apart. Hier heb ik een speciale rekening voor. De BTW is namelijk geld wat “niet van jou is”, maar wat op een later tijdstip geïnd gaat worden door de belastingdienst. Zorg daarom dat je niet voor een verassing komt te staan, maar zet dit apart, dan kun je de BTW altijd betalen.

Nu heb je uiteraard ook inkopen die je doet. Hiervan mag je de BTW terug vragen. Mocht je willen, dan kun je in plaats van 21% BTW apart zetten op de BTWrekening, ook iets minder apart zetten. Hoeveel? Dat kun je berekenen door te kijken naar cijfers uit het verleden. Als blijkt dat je standaard maar 18% BTW belasting hoeft af te dragen elk kwartaal, kun je ook dit percentage apart zetten in plaats van de 21%. Zelf kies ik voor 21%, maar dit hoeft dus niet.

Potje 4 – Vakantierekening

Aan het eind van elk kwartaal moet je de BTW afdracht doen. Voor mij betekent dit dat ik de BTWrekening moet gaan aanspreken…of niet? Hier heb ik een slimmigheid voor mijzelf ingebouwd. Een verkapt spaarplan. In plaats van de BTWrekening aan te spreken, betaal ik de belastingdienst het af te dragen BTWbedrag van mijn lopende rekening en boek ik het bedrag wat ik heb gespaard om af te dragen over naar de vakantierekening. Voor mij betekent dit dat ik 21% spaar per jaar.

Ik heb de rekening “vakantierekening” genoemd, omdat ik graag reis en hier mijn geld aan uit geef. Uiteraard kun je de rekening ook anders noemen, wat maar bij jou past.

Een andere vorm van verkapt sparen is 21% overboeken naar de BTWrekening, terwijl je weet dat je maar bijv 18% hoeft af te dragen. De overige gelden kun je dan vanuit je BTWrekening overmaken op je spaarrekening. En zo kun je uiteraard zelf ook spelen met de percentages.

Dit model is niet voor elke ondernemer weggelegd, maar wanneer je een redelijk simpele en overzichtelijke boekhouding hebt, kun je deze methode vast goed gebruiken.

Succes met jouw “potjes”.

Marte