Van stuurloos naar grip!

Je hebt het gevoel dat elke stap die je vooruit zet, volgt door twee stappen achteruit. Je hebt een stuurloos gevoel en alle energie voel je weglekken. Keer op keer heb je jezelf opgepompt met nieuwe ideeën, nieuwe aanpakken, nieuwe methodes, maar telkens weer kom je op dit punt uit. Je bent de grip op je bedrijf kwijt. Je staat op het punt de handdoek in de ring te gooien. Wanneer ik ondernemers spreek en ik doorvraag, is dit een gevoel waar menig ondernemer tegenaan loopt, of ergens tijdens het ondernemerschap tegenaan is gelopen. Is dit vreemd? Nee, helemaal niet! Het is vaak een teken dat je op een kruising staat in het ondernemerschap. En voor elke ondernemer bestaat de kruising uit verschillende afslagen. Echter voor elke ondernemer betekent deze kruising dat het tijd voor reflectie is. Reflectie op een aantal zaken welke ik hieronder heb beschreven.

Processen op orde

Door processen te ordenen, krijg je zaken inzichtelijk. Toen je begon met ondernemen kon je de processen vanaf 0 inrichten. Door de loop van de jaren zijn de processen vertroebeld en is er “waste” in geslopen. En die “waste” heeft enorme invloed op jouw marge. Zonde! Ga eens aan de zijlijn van jouw eigen bedrijf staan en kijk naar wat er gebeurt. Betrek je team hierbij (mocht je deze hebben)! Zij maken onderdeel uit van de dagelijkse gang van zaken en kunnen met verassende input komen. Welke processen zijn er? Wie maakt onderdeel uit van welk proces? Welke zaken hebben betrekking op dit proces? Kun je zaken slimmer inkopen? Zijn leveranciers nog de juiste? Kortom, breng 1 voor 1 alle processen in kaart en leg ze onder de loep. Ga vervolgens eens mindmappen met je team of doe het zelf en bepaal of zaken efficiënter kunnen en bepaal of je ergens in het proces kosten kunt besparen of winsten kunt behalen.

Grip op geld

Grip krijgen op de vraag: waarom er meer geld uit gaat, dan dat er binnen komt. Het bedrijf loopt al jaren en kabbelt op de automatische piloot. Waar je voorheen alle focus had op geldzaken, is het nu een troebel overzicht geworden. Wat je wel ziet, is dat maandelijks het banksaldo achteruit gaat. Het is nu tijd om de financiën in te duiken. Door simpelweg de tijd te nemen en de omzet en de kosten op een rijtje te zetten, bijv. van de afgelopen 6 maanden. Hierdoor krijg je inzicht in waar het geld heen gaat. Wat is de grootste aderlating qua kosten? Wat levert het meeste op? Waar kan ik bezuinigen? Is bezuinigen nodig? Kan ik omzetten verhogen? Kortom, duik de financiën in en zet geldelijke zaken op een rijtje.

Keuzes maken en tijdspad bepalen

Je hebt inzicht in geldzaken en proceszaken gekregen. Nu is het tijd om hier keuzes aan te gaan hangen. Keuzes die er voor zorgen dat jouw banksaldo en energieniveau niet verder de min in zakken, maar langzamerhand weer opbouwen. Deze keuzes kunnen uit verschillende zaken bestaan, bijvoorbeeld bepaalde kosten verlagende – omzet verhogende maatregelen treffen, processen aanscherpen of zaken uitbesteden. Uiteraard hoeven al die keuzes niet meteen uitgevoerd te worden, dit voert de druk wellicht onnodig hoog op. Echter is het wel belangrijk dat je ze in een tijdspad zet en je committeert aan het maken van deze wijzigingen. Mocht je zelf niet de juiste persoon zijn om dit proces te monitoren, kun je het uiteraard ook beleggen in je team. Dit zorgt daarnaast voor commitment en betrokkenheid van het team.

0-lijn bepalen

Je hebt inzicht gekregen op verschillende vlakken, keuzes gemaakt en tijdspaden bepaald. Nu is het zaak om de 0-lijn vast te leggen. Het bepalen van de 0-lijn is essentieel om te zorgen dat de energie die het ondernemen je heeft gekost, niet verder weg stroomt. Je trekt als het ware een streep en zegt tegen jezelf: dit is de eerste dag van de rest van mijn ondernemersleven. Je trekt een streep en gaat vanaf hier verder. Door het bepalen van de 0-lijn, een frisse (door)start, merk je dat jouw energie en passie voor jouw bedrijf terug komt. Het verleden laat je waar het is, achter je. Uiteraard gooi je de zaken die je hebt geleerd en opgebouwd niet weg, maar je ziet dit moment als begin om verder op te bouwen. Hoe laag je banksaldo ook staat. Wat voor zooitje de processen ook zijn. Dit is het startpunt. Dit is jouw 0-lijn! Wat ik hierboven heb beschreven kun je zien als een enorme berg stenen die naast je ligt. Waar je energie verloor doordat je steeds 5 stenen op de berg geschept kreeg en er maar 1 weg kon halen, heb je door bovenstaande stappen te doorlopen er nu voor gezorgd dat de 5 stenen die er steeds bij kwamen geminimaliseerd zijn tot 1 steen en de steen die je weghaalde heb je opgeschroefd naar 2 stenen. En zo ga je stap voor stap jouw bedrijf weer de positieve kant op tillen. Dit gaat niet van vandaag op morgen, maar je zult zien dat je binnen afzienbare tijd ineens weer met een gevoel van trots aan het ondernemen bent, jouw banksaldo zal groeien en het je ook nog energie oplevert! Succes met het verplaatsen van jouw stenen. Marte