Lijstjes

Het nieuwe jaar staat voor de deur…en de tijd van de lijstjes is weer aangebroken. Te beginnen met muziek en de top 2000, uiteraard. Heerlijk de radio aan en genieten van alle muzieknummers met een herinnering die voorbij komen.

Als ondernemer is het ook goed om een aantal lijstjes voor jezelf te maken. Lijstjes die je verder kunnen helpen bij het ondernemen. Lijstjes die er voor zorgen dat je even een moment pakt om achteruit te kijken, te reflecteren, om vervolgens door te pakken en vooruit te kijken naar het aankomende jaar.

En wat zet je dan in zo’n lijstje?

Zelf maak ik altijd een lijst met successen, een lijst met to do’s voor het komende jaar en een lijst met zaken die niet goed gingen of die ik moet veranderen.

Door jezelf vragen te stellen komen er vanzelf zaken voorbij die je in het lijstje kunt opnemen en welke je kunt rangschikken. Vragen als: wat maakte mij succesvol dit jaar? Wat heb ik waar gemaakt dit jaar? Wat heb ik geleerd? Waar ben ik trots op als ondernemer? Maar ook vragen als: Welke steken heb ik laten vallen dit jaar? Waar was ik minder trots op? Welke zaken wil ik verbeteren?

Na rustig te hebben gezeten en jouw reflectielijstje te hebben gemaakt, zul je merken dat je het afgelopen jaar behoorlijk veel hebt meegemaakt als ondernemer. Waarschijnlijk ups en downs, zaken waar je trots op bent en zaken waar je minder trots op bent. Ook kun je je realiseren dat er vraagstukken boven komen drijven waar je nu het antwoord nog niet op hebt, maar waar je in 2020 richting aan zult gaan geven. Kortom je hebt het afgelopen jaar weer even voorbij laten komen en samengevat in een lijstje.

En dan…dan heb je een mooi lijstje!

Maar niet alleen een mooi lijstje. Nu 2020 voor de deur staat en jij een reflectielijst hebt, heb je ook een mooi beginpunt om het moment van reflectie te verleggen naar vooruit kijken. Je kunt doelstellingen voor 2020 gaan bepalen aan de hand van de lijstjes.

Wat wil jij in 2020 bereiken? Wat ga je in 2020 veranderen of juist niet? Waar neem je afscheid van of wat trek je juist naar je toe? Wat ga je leren?

Met deze doelstellingenlijst in de hand klaar staan voor 2020 is een mooie basis. En wat ik zeker zou toevoegen aan dit lijstje, mocht dit er nog niet in staan is “1 keer per maand een reflectiemoment inplannen om het lijstje met doelstellingen door te nemen en koers te blijven volgen of te herzien”.

Ik wens je een ondernemend 2020!

Groeten

Marte