Kwartaal 4 – Terugblikken & plannen maken OF make-it or break-it

Het is zo ver. We naderen het einde van het jaar. Q4, kwartaal 4…oftewel de laatste 3 maanden van het jaar. Hét moment om een extra sprint te gaan trekken en de doelstellingen, die je in het begin van het jaar hebt bepaald, waar te gaan maken of te overtreffen.

Daarnaast is dit voor veel ondernemers hét moment om terug te blikken op het jaar en plannen voor het aankomende jaar te gaan maken.

Was jij succesvol dit jaar? Heb je waargemaakt wat je aan het begin van het jaar dacht te gaan waarmaken? Heb je geleerd wat je wilde leren? Als je jouw plannen erbij pakt en de realisatie ernaast legt, hoe gaat het dan met de onderneming? Wat vind je van het ondernemerschap?

Allemaal spannende vraagstukken! Maar essentieel om antwoord op te krijgen, zodat je voor het komende jaar de juiste keuzes, doelstellingen en acties kunt klaarzetten of maken.

Voor sommige ondernemers is dit een make-it or break-it moment. Ondernemers die bijvoorbeeld zijn begonnen met ondernemen in dit jaar of die een nieuwe weg in zijn geslagen door een nieuw product of een nieuwe dienstverlening in de markt te zetten. Ondernemers die merken dat de vraag naar zijn/haar dienstverlening of product terug loopt.

Deze ondernemers blikken terug en zullen keuzes moeten maken, antwoorden moeten vinden op vraagstukken als:

Is mijn zaak rendabel? Waarom wel/niet? Waar ben ik trots op? Wat moet ik leren? Past het ondernemerschap (nog) bij mij? Wil ik dit product of deze dienstverlening blijven produceren of uitvoeren? Wat ga ik in 2020 veranderen, verbeteren of niet meer doen?

Elke ondernemer zal in Q4 vraagstukken hebben die moeten worden beantwoord, om keuzes te maken en je verder te ontwikkelen. Dus maak tijd om terug te blikken. Maak tijd om jezelf de vragen te stellen die je je moet stellen. Ga mindmappen met als thema’s “terugblik” en “vooruit kijken”. Kortom, neem een moment tijd voor reflectie! Dat is wat ik je wil meegeven.

Mocht jij het lastig vinden om te sparren met jezelf, zoek dan iemand met wie je dit samen kunt doen. Iemand die jou de juiste vragen stelt en je laat nadenken buiten jouw gebaande paden om. Mocht je niet de juiste persoon in jouw omgeving hebben om de zaken eens goed door te spitten en jezelf klaar te zetten voor het nieuwe jaar, neem dan contact met mij op. Samen gaan we kijken hoe we jou startklaar kunnen krijgen voor een succesvol nieuw jaar!

Succes met terugblikken, vooruit kijken en keuzes maken!

Marte