De Zomer

De zomer is begonnen. Heerlijk weer, vrolijke mensen, je hebt enorm veel energie! En toch is de zomer een lastige periode voor veel ondernemers! Hoe kan dit toch en wat jammer eigenlijk. Zo’n mooie periode, maar hier toch niet optimaal van kunnen genieten.

Reden 1 – Omzet vs Kosten

Allereerst zijn er ondernemers die zich afvragen: Kan ik mijn deze periode van rust wel veroorloven? De kosten lopen op en de omzet loopt achteruit. Er ligt een welverdiende vakantie in het vooruitzicht, die helaas de nodige kosten met zich mee brengt. Hoe basic je vakantie ook is, het zijn wel kosten die je in een “normale” maand niet hebt. Daarnaast heb je verlaging van de omzet, aangezien de productiviteit in de vakantie vaak achteruit gaat. Dus eigenlijk heb je een dubbele last te verduren in deze periode. Maar je hebt de periode van rust wel verdiend en er ook zeker naar uitgekeken. Dit brengt op voorhand al stress met zich mee.

Reden 2 – Bezinning

Het mooie weer, de ontspannen sfeer, Nederland “ligt even stil” tijdens de zomer. Tijdens deze rustperiode merk ik zelf altijd dat ik de balans ga opmaken. Waar sta ik op dit moment, hoe is het gegaan tot aan nu (het is ten slotte halverwege het jaar) en wat gaat er na de vakantie gebeuren. Voor mij is het een periode van bezinning. Dit hoor ik ook van ondernemers om mij heen. Echter helaas hoor ik ook dat deze periode van bezinning stress met zich mee brengt. Vraagstukken als: Doe ik echt al het goede wat nodig is voor mijn onderneming? Zijn er andere paden die ik kan bewandelen om nog meer succes te behalen? Gaat het na de vakantie wel net zo goed als ervoor? En vul maar aan…

Bovenstaande redenen (en er zijn er waarschijnlijk nog wel meer) zorgen voor druk. Deze druk voel je al aankomen voor de vakantie, terwijl je eigenlijk in heerlijk ontspannen toestand naar de zomer wilt toeleven en jezelf wilt opladen. Jammer…
Hoe kun je nou voorkomen dat dit keer op keer gaat gebeuren?

Oplossing 1 – Financiële planning

Om te zorgen dat je je tijdens de zomer vrij voelt om het rustiger aan te doen en lekker te gaan genieten is het belangrijk om hier rekening mee te houden in je financiële planning die je aan het begin van elk jaar klaar hebt. Zelf werk ik met “het Potjesmodel”, zodat ik financieel overzicht houdt en weloverwogen keuzes kan maken. Mocht dit niet het juiste model zijn voor jou is dit natuurlijk geen probleem, maar zorg wel dat je in jouw jaarplanning deze zomerperiode meeneemt.

Oplossing 2 – Het is elke maand zomer

Wanneer je een onderneming hebt, is het belangrijk om constant te monitoren hoe het gaat, constant te temperaturen, niet enkel in de zomer. In mijn blog “plannen, committeren en reflecteren” leg ik je uit hoe je dit aan kunt pakken. Je behoudt de rust en het overzicht, wanneer je constante reflectiemomenten inbouwt, en hebt rust in de zomerperiode.

Uiteraard geldt bovenstaande niet voor alle ondernemers, echter ik ken veel ondernemers die hier tegenaan lopen. De zomer is begonnen, hoe ga jij het aanpakken dit jaar en hoe bereid je je voor op volgend jaar? Zodat je dan met een rustiger gevoel en minder stress de heerlijke zomertijd in kunt duiken?

Ik kan me voorstellen dat je naar aanleiding van dit blog vragen hebt, of hulp wilt bij de stappen. Schroom niet en vraag hulp aan iemand met wie je goed kunt sparren. Hier leer je enkel van. Mocht je samen met mij bovenstaande punten door willen akkeren, neem dan contact met me op.

Geniet van de zomer!
Marte