Mindmappen

Goede ideeën, slechte ideeën, strategieën, oplossingen, kortom hersenspinsels. We hebben ze allemaal. Als ondernemer merk ik dat ik de hele dag door impulsen krijg waar ik wat mee kan of zou moeten. Ik noteer deze netjes in mijn boekje en op een moment van reflectie pak ik het boekje erbij en realiseer ik me dat meer dan de helft van de hersenspinsels zich hebben opgelost, niet meer relevant zijn OF verdere uitwerking nodig hebben. De eerste twee categorieën zorgen ervoor dat mijn “to-do overzicht” lekker snel afgewerkt is, maar die laatste categorie is natuurlijk interessant.

Tja, wat doe je met de hersenspinsels die wellicht interessant kunnen zijn. Een aantal zijn actiepunten en kun je gewoon uitvoeren, maar er zijn ook een aantal ideeën die verder uitgewerkt moeten worden. Zelf ben ik redelijk methodisch en vind ik het heerlijk om er een groot wit vel bij te pakken, een etui met stiften open te trekken en te gaan mindmappen.

Waarom mindmappen?

Het ontspant

Allereerst vind ik het een ontspannende bezigheid. Ik zet een muziekje op, ik schrijf een woord op en ik ga helemaal los met kleuren, woorden en tekeningen. Ik denk niet echt na, maar ga op in de flow waar het woord in het midden mij brengt. Heerlijk.

Het geeft overzicht

Door te mindmappen ga ik uit mijn hoofd. Ik maak me leeg. Ik schrijf alles ontspannen op en ontlaad hierdoor. Dit brengt mij ruimte in mijn hoofd voor nieuwe hersenspinsels. Daarnaast legt het verbanden met onderwerpen in mijn hoofd die ook ruimte innemen en zo meegepikt worden in het ordenen van mijn gedachten.

Het geeft inzicht

Als ik “uitgemindmapt” ben met een bepaald woord, idee of een strategie, leg ik het vel papier aan de kant. Ik ben ontspannen van het proces van mindmappen en merk dat het ruimte in mijn hoofd heeft gemaakt. Dit is het moment om in elk geval even een korte pauze in te lassen. Om daarna het vel eens even goed te gaan analyseren. Wat zijn de inzichten die de mindmap mij geeft? Uiteraard kun je de mindmap ook even wegleggen en weer terug pakken en gaan analyseren op een later moment.

Het zet je op scherp

Ik heb inzicht gekregen en kan hier conclusies uit trekken. Dit kan zijn dat iets niet interessant is. Of dat iets niet nu hoeft, maar lekker op een plank gelegd mag worden. Maar het kan natuurlijk ook jouw enthousiasme hebben aangewakkerd en je op scherp hebben gezet om actie te gaan ondernemen. Mocht dit het geval zijn, dan maak ik een concreet plan van aanpak, zodat ik met een goed, overzichtelijk gevoel aan de bak kan.

In elk geval zijn mijn ideeën en strategieën die ik heb gecategoriseerd als “uitwerken” nu van een hersenspinsel omgezet naar een plan van aanpak.

Succes met het ordenen van jouw hersenspinsels!

Marte