Hoe vol is jouw batterij na de vakantie?

Waarschijnlijk heb je de afgelopen periode een of meer weken vakantie gehad. Je bent bijgekomen door alle ontspannende dingen die je hebt gedaan tijdens dit massale rustmoment van het jaar! Heerlijk…de rest van het jaar staat voor de deur. Vol goede moed en opgeladen batterij aan de slag! Of niet…?

Dit opgeladen gevoel heeft niet elke ondernemer aan het eind van de vakantie. Er zijn ondernemers die tijdens de big break heerlijk de ontspanning proberen op te zoeken, … maar niet kunnen vinden. Beentjes omhoog en een boekje erbij, een stuk wandelen of een super actieve vakantie, en toch… Wat als de ontspanning vinden niet lukt? Je gaat even de mailbox checken of op een andere manier met de onderneming bezig, … om je vervolgens enorm druk te maken. Nadenken en zorgen maken over jouw bedrijf en de bedrijfsvoering. Wat gaat er goed, wat kan er beter? Heb ik er wel goed aan gedaan om vakantie te nemen? En zo sluipen er stiekem allerlei zorgen binnen en ontstaat er enorme stress.

De gewenste situatie van gedachten tijdens een vakantie: zorgen die naar binnen sluipen krijgen een plekje door ze te overpeinzen en antwoorden te bedenken. Echter is er, zoals hierboven beschreven, ook een scenario dat je er niet uit komt en dat de zorgen zich ophopen tot stress en je de welverdiende rust in de vakantie niet kunt vinden.

En nu … nu ben je terug en ga je weer aan de bak. Helaas niet met de opgeladen batterij die je had gehoopt. Na de vakantie sta je als het ware 1-0 achter. Niet een fijn uitgangspunt voor de rest van het jaar, …

Ondanks dat je je in de vakantie niet helemaal hebt kunnen opladen, is het belangrijk om te zorgen dat je het moment van opladen NU pakt! Dit hoeft niet superveel tijd te kosten, maar is wel belangrijk om in te plannen, anders blijf je met een gevoel van 1-0 achter de rest van het jaar doorlopen. Plan dus 1 of 2 dagen in (kan in dagdelen of hele dagen, maar zorg voor rustmomenten tussendoor) en trek je terug. Ga naar een plek waar je ongestoord alle zorgen die je hebt in kaart kunt brengen, kunt overwegen en actie op kunt ondernemen. Dit om te zorgen dat je de rest van het jaar minder stress zult ervaren en wellicht met 1-0 vóór komt te staan!

Welke zorgen heb je?

Als je terug denkt aan de vakantie, wat zijn dan de zorgen die je hebt meegenomen? Wellicht heb je ze genoteerd. Pak deze zorgen erbij/denk terug aan de zorgen die je had en zet ze in een mindmap, zodat je ze helemaal kunt uitdiepen. Schrijf van je af. Neem hier de tijd voor, zodat je zeker weet dat de zorgen die je hebt allemaal op papier staan en je je leeg voelt.

Pauze

Las na het mindmappen een pauze in. Leg de mindmaps weg en “laat ze los”. Het mindmappen zal nog even na sudderen.

Zijn jouw zorgen reëel?

Wanneer het tijd is om de mindmaps erbij te pakken, leg je ze neer en neem je ze nogmaals per onderwerp door. Vul aan waar nodig. In de periode van pauze kan het zijn dat je nog aanvullingen hebt bedacht. Vervolgens is het tijd om je per mindmap af te vragen of de zorgen die je voelde en op schreef reëel zijn. Tijdens een vakantie kunnen er namelijk ook zorgen ontstaan die niet compleet reëel zijn, maar die omhoog komen omdat je op dat moment niet in actie kunt komen aangezien je op vakantie bent. Deze zaken hebben zichzelf al vaak opgelost tijdens de pauze-periode die je hebt genomen en kun je deleten uit de mindmap.

Prioriteren

De reëele zorgen die overblijven ga je prioriteren. Zelf hanteer ik nu-straks-ooit categorieën. Zaken die meteen aangepakt moeten worden krijgen een NU – een rode streep. Zaken die straks mogen, dus niet meteen prioriteit hebben krijgen een STRAKS – een oranje streep. Zaken die wellicht opgepakt gaan worden krijgen een OOIT – een groene streep. Dit creëert enorm veel overzicht in het totaal plaatje en geeft je meteen een overzichtelijk actieplan.

Jaarplan heroverwegen

Je hebt nu een overzicht van de zaken waar je je in de vakantie zorgen over hebt gemaakt en deze geprioriteerd. Dit heb je in het begin van het jaar (als het goed is) ook gedaan. Je hebt namelijk het jaarplan gemaakt, bestaande uit een strategie en doelstellingen. Leg de uitkomsten van jouw mindmapsessie van na de vakantie naast jouw jaarplan en ga deze heroverwegen. Laat het jaarplan en de mindmaps samen vloeien.

Waarom wordt er enkel aan het begin van het jaar een plan gemaakt? Dit is puur uit boekhoudkundige overweging. De 0-lijn voor het aankomende jaar. Maar wie houdt je tegen om in september een plan te maken voor de rest van het jaar? Even weer een nieuwe 0-lijn bepalen. Even weer terug naar de basis. Dus als je weet wat jouw zorgen zijn en dat deze reëel zijn, … pak je jaarplan erbij en ga deze heroverwegen! Of maak een nieuw rest-van-het-jaarplan. Kijk wat het beste voor jou werkt.

Voorkomen is beter dan genezen

Om te zorgen dat je minder vaak in een stresssituatie vervalt, zoals je hebt ervaren tijdens de vakantie, is het verstandig om ijkpunten in te bouwen. Je hebt nu een duidelijk plan. Committeer je eraan en reflecteer op ingeplande momenten, zodat je minder het gevoel hebt dat je de grip verliest.

Plan ook een winding-down week in voor elke vakantie die je neemt. Spring niet van de hoge duikplank zo de vakantie in, maar glij naar de vakantie toe. Reflecteer in deze week, bijv aan de hand van een mindmap. Bepaal of er zaken zijn die je na de vakantie anders gaat doen en plan hier vast een moment voor in. Je zult merken dat je veel relaxter jouw vakantie induikt!

Mocht je na de vakantie het gevoel hebben dat je totaal niet bent bijgekomen en ben je het overzicht kwijt? Schroom niet en vraag hulp aan iemand met wie je goed kunt sparren. Hier leer je enkel van.

Mocht je samen met mij jouw zorgen door willen akkeren, neem dan contact met me op via mail of bel me. Samen kunnen we jouw zorgen structureren en indelen in overzichtelijke stappen. Ik zal je laten inzien dat je al goed bezig bent en samen gaan we jouw stress reduceren!

Voor meer informatie: www.s-marte-r.nl

Succes met het opladen van jouw batterij!

Marte