Pas op! Valkuilen…

Als ondernemerscoach heb ik de afgelopen jaren veel ondernemers gesproken. Elke ondernemer is anders. Elke ondernemer heeft een andere samenstelling van krachten en valkuilen. Je krachten kennen en hier de focus op leggen is heel goed, maar het is ook goed om je te realiseren wat je valkuilen zijn.

Waar loop jij als ondernemer tegenaan tijdens het ondernemen? Wat zijn jouw valkuilen?

Zelf ben ik natuurlijk ook ondernemer en ik merk dat mijn grootste valkuil “controle” is. Hoe lekker zou het zijn om in een wereld vol zekerheden te leven… (of toch niet?). Vaak trap je in jouw valkuil als je niet compleet in je kracht staat. Een nacht slecht hebt geslapen, een drukke onoverzichtelijke dag hebt, of gewoon even niet lekker in je vel zit die dag – je bent jouw “MOJO” kwijt. Langzaam doemt de valkuil voor je op en komt er een moment dat je erin valt! Is dit erg? Volgens mij is dit zeker niet erg! Het zou alleen wel fijn zijn als je jouw eigen valkuilen herkent en hier constructief mee weet om te gaan, zodat je groeit… en groeit…en er achter komt dat de valkuil die je vaak tegen kwam er niet meer is, maar ruimte heeft gemaakt voor een andere. Want valkuilvrij zal je niet worden.

Welke valkuilen kom ik veel tegen bij ondernemers? En hoe gaan ze hier constructief mee om?

Valkuil 1 – (Dis)Balans werk-prive

Als ondernemer heb je vaak de luxepositie om je eigen tijd in te delen. Heerlijk! Maar ook zeker een van de grootste valkuilen van ondernemers. Ik merk dat veel ondernemers meer werken dan dat ze zich eigenlijk voorgenomen hebben. Is dit erg? Nee. Maar het is wel goed om je dit te realiseren en bewust met je tijd om te gaan. Ik zal je een voorbeeld geven hoe bewuster met je tijd om te gaan. Echter onderzoek vooral wat voor jou werkt. Als dit een valkuil voor jou is, geef het aandacht en onderzoek hoe je in de valkuil vallen kunt voorkomen.

Je kunt bepalen hoeveel tijd je met je onderneming bezig wilt zijn. Bepaal het aantal uren, de dagen of dagdelen. Maar bepaal ook de momenten in het jaar dat je niet wilt werken of met vakantie wilt. Wanneer je dit hebt gedaan, heb je een mooi kader gecreëerd om je week/weken in te gaan delen. Hoeft helemaal niet super concreet, maar blok wel je werktijd/privétijd af.

Zelf werk ik met de app WeekCal, zodat ik mijn privéagenda en zakelijke agenda tegelijk in kan zien, maar ook los van elkaar. Dit geeft mij een overzichtelijk beeld van mijn werk/privé balans. En wanneer ik niet aan het werk ben, kan ik de werkagenda uitzetten, wat me rust geeft. Daarnaast is het in deze app makkelijk schuiven met werk/privéblokken, want je hoeft niet compleet rigide met de tijd te zijn, echter door de blokken te kunnen verschuiven, zorg je wel dat je vasthoudt aan de verdeling werk/privé zoals je je had voorgenomen.

Valkuil 2 – Onrealistische verwachtingen

Ondernemers hebben een missie. Een missie om de producten of diensten die zij aanbieden zo goed mogelijk te verkopen/verspreiden. Als ondernemer moet je een bepaalde passie hebben voor je product of dienstverlening om optimaal te kunnen slagen. Het is als het ware je fundament. Maar let op! Een passie kan er voor zorgen dat je doorslaat. Zorg daarom voor realistische verwachtingen van jezelf, maar ook van jouw onderneming. Bepaal op de korte, middellange en lange termijn wat jouw doelstellingen zijn. En monitor! Wanneer je een doelstelling vet haalt, wees blij en bepaal nieuwe realistische doelen. Wanneer je een doelstelling niet haalt, neem de tijd om te bepalen waarom niet en schaaf je plan bij.

Maar blijf realistisch, zo blijft het ondernemen leuk. Ondernemen is geen sprint, maar een marathon!

Valkuil 3 – Alles zelf willen doen

 Je bedrijf, jouw! bedrijf!, jouw passie…!

Overal wil je alles van weten. Van alles wat er gedaan moet worden, wil je wat vinden, want o wee…het kan fout gaan! Veel ondernemers die ik begeleid vinden het lastig om zaken uit handen te geven. En dat kan ik me ook goed voorstellen. Loslaten is best eng! Helaas is het belangrijk dat je je realiseert, dat je niet altijd alles zelf moet willen doen. Soms is het handiger, goedkoper, rustgevender om zaken uit handen te geven.

Vraag je bijvoorbeeld eens af hoeveel tijd je met de boekhouding bezig bent. En vraag dan eens aan een boekhouder wat hij/zij vraagt voor het voeren van jouw boekhouding. Als je dan vergelijkt hoeveel uur het jou kost om alles zelf te doen, is het dan de afweging niet waard om met jouw product of dienstverlening bezig te zijn, in plaats van met de boekhouding? Tuurlijk kan het zijn dat je een boekhoudexpert bent, doe het dan vooral zelf, maar maak een weloverwogen afweging welke zaken je zelf doet en welke je uitbesteedt.

Ik heb hierboven een aantal valkuilen beschreven die ik vaak tegenkom bij ondernemers die ik coach. Uiteraard zijn er nog veel meer. Ik kan je aanraden om eens in de spiegel te kijken en een top 3 van je eigen valkuilen te maken, om vervolgens met deze valkuilen aan de gang te gaan. Zelfkennis bij ondernemen is enorm belangrijk om verder te komen.

Ik daag je uit! Wat zijn jouw valkuilen?…

Marte