Smarter

Als ondernemerscoach kom ik veel verschillende ondernemers tegen. Allemaal ondernemers met verschillende achtergronden, verschillende visies en ideeën, kortom allemaal interessant! Door middel van “De 10 vragen aan…” wil ik je kennis laten maken met deze ondernemers, de bedrijven van deze ondernemers en de zaken die deze ondernemers door middel van de “10 vragen aan…” met je willen delen.

 Dit keer de 10 vragen aan… Lucienne Scholten.

 

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Lucienne Scholten en eigenaar van L-Act, binnen L-Act werk ik als zelfstandig trainingsacteur. Ik ben gespecialiseerd in het spelen van rollen binnen leersituaties bij een training, assessment of een coaching traject. Door te ervaren en te oefenen, doen deelnemers nieuwe inzichten op en krijgen ze handreikingen om hun effectiviteit te vergroten.

Als trainingsacteur werk ik nauw samen met de trainer en fungeer ik als spiegel, die zichtbaar reageert op het gedrag van de deelnemer. Maar ze ook ondersteunt om hun persoonlijke doelen te bereiken. Daarnaast bied ik individuele gesprekscoaching aan. Het is een krachtig middel als je je gesprekstechnieken wil verbeteren en flexibel wil reageren in diverse gesprekken. Gesprekken waar veel vanaf kan hangen, denk bijvoorbeeld aan een sollicitatiegesprek. Maar bijvoorbeeld ook gesprekken waarbij je veel weerstand of emoties denkt te verwachten

Ik ben woonachtig in Assen en werk merendeel in Noord Nederland. 

 

Waarom ben je gaan ondernemen?

Omdat ik al van kinds af aan een passie voor theater heb en een grote interesse voor menselijk gedrag. En dat viel heel mooi samen in het vak van trainingsacteur.
Na verloop van tijd is daar ook gesprekscoaching bijgekomen. Ik vind het ontwikkelen en in de kracht zetten van mensen prachtig om te mogen doen.En dat kan in dit vak het beste als zelfstandig ondernemer. Ik merk dat ik de vrijheid die je als ondernemer hebt prettig vindt en dat je werk kan doen dat ook echt bij je past.

 

Waar krijg je als ondernemer het meeste energie van?

De afwisseling die ik heb in mijn werk. Ik krijg veel kijkjes in organisaties en ook situaties die lastig zijn qua gesprekken voeren en communiceren met elkaar. De ene keer acteer ik bijvoorbeeld in een training van Veilig Thuis. De volgende dag acteer ik bij een assessment bureau. Ende andere keer werk ik weer als gesprekscoach. Daar krijg ik veel energie van.

 

Waar ben je het meest trots op als ondernemer?

Ik ben het meest trots op het feit dat ik nu al meer dan 15 jaar als zzp-er werk en eigenlijk altijd voldoende werk heb waar ik blij van wordt.

 

Waar heb je het meest van geleerd als ondernemer?

Ik heb van collega ondernemers veel geleerd. Ben bijvoorbeeld lid van de NVVT, ga naar de workshops die zij organiseren. Zit ook in een intervisie groepje. Ga geregeld naar netwerkbijeenkomsten. Ik vind het heel fijn om te kunnen sparren met elkaar. En zo jezelf scherp te houden.

 

Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit? En hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

Mijn ideale werkdag is er een van afwisseling en actief bezig zijn. Bijvoorbeeld een ochtend acteren in een training en s ’middags nog een coaching geven.

Ik moet natuurlijk ook mijn administratie bijhouden, facturen schrijven, ect. Iedere week ziet er weer anders uit, Ik vind het moeilijk om echt een gemiddelde werkdag te omschrijven.

 

Wat zijn belangrijke eigenschappen waarover een ondernemer moet beschikken?

Een positieve instelling, initiatiefrijk zijn en weten door te zetten op momenten dat het even tegen zit. En dat je in staat bent goede klantrelaties.

 

Hoe meet je jouw prestaties?

Ik vraag geregeld om feedback van klanten. Vaak wordt je ook door middel van een evaluatieformulier na een training beoordeeld. Dat is heel nuttig en vaak leuk om de reacties te lezen. Maar ook na een coaching wordt er altijd tijd genomen om te evalueren. Het zijn niet zozeer mijn prestaties, want een coachee moet het wel zelf doen, maar dan weet ik of de coachee tevreden is en of ik genoeg heb aangereikt.

 

Wat zijn jouw toekomstplannen als ondernemer?

Voorlopig op het ingeslagen pad door gaan en mezelf blijven ontwikkelen.

 

Welke raad zou jij willen meegeven aan toekomstige ondernemers?

Het is heel goed om te blijven investeren in jezelf. Onder andere door cursussen te blijven volgen. zo heb ik laatst de 2 daagse training conflict management gevolgd bij Menke en van der Poel. Het zorgt ervoor dat ik geïnspireerd en gemotiveerd blijf. En ik wordt ook blij van nieuwe dingen leren die een aanvulling zijn op mijn vak.

 

Bonusvraag: Welke “theme-song” past het beste bij jou als ondernemer?

Daniel Lohues vind ik een hele goed zanger en liedjes schrijver. Ik vind hem heel authentiek, dat spreekt me aan. En “Nooit stoppen met probeern” is zeker een lied die bij mij past als ondernemer.