Realistische verwachtingen (van jezelf en jouw onderneming)!

Voor je het weet zit januari er al weer op! De maand van terugkijken naar resultaten die je het jaar ervoor behaald hebt. Maar ook de maand van de begroting, die je in november/december hebt opgesteld, bij stellen.

En de maand dat lichtelijke zenuwen kunnen ontstaan. Je wilt het liefst de zekerheid dat de plannen die je hebt opgesteld al behaald zijn, zodat je in volle vrijheid lekker kunt ondernemen. Geen spanning meer voelen, maar gewoon lekker aan de bak. Helaas, zo werkt het vaak niet. Je kunt een begroting maken en deze zo realistisch mogelijk plannen, echter aan een realistische begroting hangt ook een realistisch tijdspad!

Hierbij een aantal tips die je bij langs kunt lopen om te zorgen dat je jezelf niet gek maakt:

Tip 1 – Resultaten uit het verleden

Je kunt niet van jezelf verwachten dat je in januari de begroting die je hebt opgesteld al behaald hebt, … helaas.

Hier komt het stukje vertrouwen om de hoek kijken. Vertrouw op cijfers uit het verleden en op jouw kennis en kunde. Deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat er een mooie, realistische begroting staat. Deze begroting heb je niet voor niets gemaakt. Het is een weloverwogen document, met als het goed is, haalbare resultaten. Vertrouw hierop!

Ben je nog niet bezig geweest met een begroting, pak dit dan op. Je zult merken dat het rust brengt en het realistische tijdspad concreet maakt.

Tip 2 – Stop met micro-monitoring

Ondanks dat het ten alle tijden spannend blijft of je jouw begroting gaat halen of niet, is het essentieel dat je het vertrouwen in jouw planning houdt. Wanneer je toe laat om constant te twijfelen, constant te monitoren, je constant onzeker te voelen, ga je verkeerde keuzes maken.

Ik zeg zeker niet dat je NIET moet monitoren, maar compleet in de micro-monitoring stappen is een valkuil waar veel ondernemers in stappen op het moment dat onzekerheid om de hoek komt kijken.

Spreek met jezelf af dat je niet dagelijks de bankrekening erbij pakt, of dat je niet elke dag jouw weloverwogen begroting doorneemt, maar dat je je vasthoudt aan het actieplan wat is ontstaan uit jouw begroting/planning.

Tip 3 – IJkpunten

Voorkom de micro-monitoring ook door ijkpunten in de agenda te zetten. De momenten voor deze ijkpunten verschillen per ondernemer, dienstverlening of product. Zelf houd ik kwartaalmomenten aan om mijn begroting en dienstverlening onder de loep te nemen. Uiteraard kun je dit ook wekelijks of maandelijks doen, maar pas op dat je niet terug valt in micro-monitoring!

Door ijkpunten in te bouwen, kun je meer rust vinden en hoef je niet dagelijks bezig te zijn met micro-controlling en mag je je focussen op het leveren van een goede dienstverlening of product. Daarnaast verlies je niet al jouw energie aan je zorgen maken. Het jaar duurt nog lang en de enige invloed die je kunt uitoefenen op jouw begroting halen, is je stinkende best doen!

Tip 4 – Ga aan de bak!

Je kunt “in je hoofd blijven zitten” en de constante zorgen die je hebt blijven voeden, maar dit zal er voor zorgen dat je in de spiraal blijft hangen. STOP hiermee. Ga gewoon aan het werk. Doe dingen! Ga bezig met het actieplan wat volgt uit een begroting! Zorg dat je bezig blijft, dan kun je je geen zorgen maken, maar focus je op die taak en voor je het weet mag je weer monitoren. Je zult merken dat je een voldaan gevoel hebt, omdat je aan de slag bent gegaan. Uit je hoofd bent gekropen.

Ondernemen blijft spannend, hoe klein of groot je ook bent. Zekerheden heb je niet. Met bovenstaande tips mag je vertrouwen op jezelf. Je hebt een plan, je monitort en je maakt jezelf niet gek.

Heb vertrouwen in je onderneming en jezelf!

Marte