Smarter

Als ondernemerscoach kom ik veel verschillende ondernemers tegen. Allemaal ondernemers met verschillende achtergronden, verschillende visies en ideeën, kortom allemaal interessant! Door middel van “De 10 vragen aan…” wil ik je kennis laten maken met deze ondernemers, de bedrijven van deze ondernemers en de zaken die deze ondernemers door middel van de “10 vragen aan…” met je willen delen.

Dit keer de 10 vragen aan…Anna Buchele van Raw Fotografie.

 

Wie ben je en wat doe je?

Hoi! Mijn naam is Anna Buchele (33) parttime jeugdzorgwerker, parttime fotograaf. Moeder van 2 kinderen, vriendin van 1 man. Ik ben ruim 12 jaar werkzaam in de jeugdzorg en sinds 3 jaar parttime fotograaf waarvan de laatste 1,5 jaar KVK geregistreerd.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Ik ben onbedoeld en dus ook ongepland in het ondernemerschap gerold. Fotografie heb ik altijd al super leuk gevonden. Ik kreeg steeds minder plezier in mijn vorige baan en ben deze hobby weer op gaan pakken. Toen mensen in de gaten kregen wat ik deed werd ik steeds meer gevraagd voor kleine, maar ook grotere opdrachten zoals trouwerijen en heb ik eind 2016 besloten me te registeren bij de KVK. Ik ben bewust parttime ondernemer. Ik vind het heerlijk om verzekerd te zijn van een stabiel inkomen en omringd te zijn door collega’s en daarnaast alle vrijheid te hebben om zoveel of weinig als ik wil te fotograferen.

Waar krijg je als ondernemer het meeste energie van?

Ik geniet ervan dat het product dat ik lever 100% van mij is. Het vastleggen van bijzondere momenten geeft me de meeste energie. Dat kan een geboorte of trouwerij zijn, maar ook verdrietige momenten zoals een uitvaart of een schaduwfoto (foto met een silhouet van een overleden persoon ingevoegd). De échte momenten en emoties in het leven, ik heb mijn bedrijf niet voor niks RAW fotografie genoemd. Pure foto’s van het leven.

Waar ben je het meest trots op als ondernemer?

Ik ben er trots op dat ik een dienst/product lever waarmee ik mensen een goed gevoel geef. Ik verdien goed aan mijn bedrijf en ik heb er ook nog eens plezier in!

Waar heb je het meest van geleerd als ondernemer?

Ik heb geleerd dat wanneer je zelf weet wat je waard bent, klanten bereid zijn om te betalen wat je vraagt. Lang heb ik gedacht dat ik niet veel kon vragen voor mijn werk omdat ik het parttime deed en beginnend was. Dat heb ik los kunnen laten gelukkig!

Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit? En hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

Mijn ideale werkdag verloopt volgens planning en eindigt om 17.30. Helaas is de praktijk anders en werk ik vaak in de avonduren nog, maar eigenlijk vind ik dat ook niet zo erg.

Wat zijn belangrijke eigenschappen waarover een ondernemer moet beschikken?

Goed kunnen plannen en organiseren is erg belangrijk als ondernemer. Of, als je weet dat dat niet je sterkste kant is, zorg dat je een goede side-kick hebt ?.

Hoe meet je jouw prestaties?

Op dit moment meet ik ze nog niet. Wel heb ik enige tijd geleden met Marte gezeten om uiteen te zetten waar ik sta als ondernemer en wat ik minimaal zou moeten verdienen om te kunnen leven van enkel de fotografie. Mocht ik besluiten om toch fulltime als fotograaf aan de slag te gaan, heb ik een mooi uitgangspunt.

Wat zijn jouw toekomstplannen als ondernemer?

Als mijn kinderen groot zijn zou ik graag geboortefotografie doen. Voor nu is dat te onvoorspelbaar om te combineren met jonge kinderen.

Welke raad zou jij willen meegeven aan toekomstige ondernemers?

Maak gebruik van de kennis en kunde van een ondernemerscoach. Veel zelfstandig ondernemers hebben geen sparringpartner, terwijl je als bijv. zorgprofessional ook niet kunt zonder intervisie of loopbaanbegeleiding. Het risico is dat je jezelf niet meer uitdaagt, vastloopt of visie verliest. Een ondernemerscoach kan je helpen om (weer) een stip aan de horizon te bepalen en de route er naar toe uiteen te zetten, dat geeft rust. Verder: Doe waar je goed in bent, kies voor wat je leuk vindt.

Bonusvraag: Welke “theme-song” past het beste bij jou als ondernemer?

Geen theme-song, wel ‘better together‘ van Jack Johnson: Het omschrijft een gevoel van ‘kloppen’, iets wat ik enorm belangrijk vindt.

 

*Note – alle foto’s op mijn website zijn genomen door Anna.