Smarter

Als ondernemerscoach kom ik veel verschillende ondernemers tegen. Allemaal ondernemers met verschillende achtergronden, verschillende visies en ideeën, kortom allemaal interessant! Door middel van “De 10 vragen aan…” wil ik je kennis laten maken met deze ondernemers, de bedrijven van deze ondernemers en de zaken die deze ondernemers door middel van de “10 vragen aan…” met je willen delen.

Dit keer de 10 vragen aan…Lienke de Jong van Dear Good Morning.

 

Wie ben je en wat doe je? 

Mijn naam is Lienke (27) en ik ben de founder van Dear Good Morning. Dear Good Morning staat voor een energieke ochtend en mijn doel is om mensen te inspireren en te motiveren een energieke ochtend te hebben. Dit doe ik zelf door elke ochtend een workout te doen. Ik geloof er in dat, wanneer je je dag energiek begint, gelukkiger en fitter wordt. Uiteindelijk zorgen deze twee factoren ervoor dat je succesvoller wordt. Ik help mijn volgers door deze factoren toe te passen op het dagelijks leven.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Dear Good Morning begon als hobby. Een blog en social media naast mijn fulltime baan als producer. Ik vond het leuk mensen enthousiast te maken met mijn hobby en op tips te delen. Op een gegeven moment merkte ik dat ik veel meer voldoening haalde uit mijn site en social media dan mijn huidige werk. Toen ben ik gaan kijken hoe ik er geld uit kon halen. Een soort knop in mij die omging.. Van mijn passie mijn werk maken.. Ik maakte merchandise artikelen, ging aan de slag als coach en bedrijven mailen of ze wilde samenwerken. Toen begon het balletje te rollen. Vooral de vrijheid dat je zelf mag bepalen wat wanneer en hoe je werkt.. Dat je zelf kan bepalen wat voor “werk” je hebt, is voor mij de reden om te blijven ondernemen.

Waar krijg je als ondernemer het meeste energie van?

De vrijheid in creativiteit en dat je je eigen ideeen omzet in werk. Bijvoorbeeld: Ik had een idee voor een tof event. Dan krijg ik een energie-kick om dit om te zetten in een echt event, dus een eigen productie. Uiteindelijk is het event binnen 10 minuten uitverkocht en haal ik er ook nog geld uit. Zo blijf je creatief, meer energie om te ondernemen en ook telkens verder te kijken dan je neus lang is. Er zijn zoveel mogelijkheden om te ondernemen. Niets is te gek.

Waar ben je het meest trots op als ondernemer?

Vooral het feit dat ik al twee jaar lang van mijn eigen bedrijf kan leven ben ik het meeste trots op. Mijn grootste angst om te ondernemen was mijn “zekerheid” in geld opzeggen. Niet meer maandelijks mijn loon op mijn rekening. Ik heb twee jaar lang getwijfeld of ik mijn werk moest opzeggen en toen ik uiteindelijk de moed had gevonden om het te doen voelde ik meteen ook trots. Ik heb vaak diepe dalen gehad dat ik twijfelde of ik een verstandige keuze had gemaakt en ik zag soms door de bomen het bos niet meer in wat ik wilde met mijn bedrijf en wat ik allemaal moest doen om te kunnen ondernemen. Maar door alle dalen en alle pieken, kan ik nog steeds goed leven van mijn eigen bedrijf.

Waar heb je het meest van geleerd als ondernemer?

Ik heb vooral geleerd om geduld te hebben. Ik wilde toen ik net voor mezelf begon met werken alles in één keer. Een top logo, een goedlopende site, mijn social media kanalen op orde, events, seminars noem maar op. Je kan niet alles in één keer doen, en vooral voor jezelf een planning maken wat wanneer je doet. Een jaarplan maar ook een 5-jarige plan maken. Beetje bij beetje is dit gelukt.

Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit? En hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

Ik begin elke dag met een workout in de gym. Daar ben ik om 07:00 uur. Thuis ga ik douchen, koffie drinken en ontbijten. Meestal begin ik mijn werkdag thuis aan de keukentafel. Als mijn vriend thuis is, zoek ik een koffietentje waar ik een aantal uur werk. in de namiddag neem ik meestal een break omdat mijn vriend dan ook vrij is. Hij werkt in de avonden nog een aantal uurtjes en dan kruip ik ook weer achter mijn laptop. Ik probeer wel 7-8uur per dag aan te houden maar sommige dagen zijn gewoon wat drukker dan andere.

Wat zijn belangrijke eigenschappen waarover een ondernemer moet beschikken?

Lef, discipline, geduld, communicatief en vooral geloven in jezelf!

Hoe meet je jouw prestaties?

Ik kijk vooral echt naar mijn analytics. Groei ik op social media en op mijn site? Dan ben ik blij! Daarnaast kijk ik ook echt naar mijn inkomsten, dat blijft toch erg belangrijk. Alhoewel ik dit jaar ook merkte dat ik minder stress had, meer energie en ook gewoon rustig bleef als ik minder inkomsten had, dat was voor mij ook een meet moment hoe ik als ondernemer groei.

Wat zijn jouw toekomstplannen als ondernemer?

Ik wil me meer focussen op mijn website. Dat ik meer kan aanbieden, zoals e-books, tools, apps etc om mensen echt als ochtendpersonen te maken. Daarnaast wil ik als persoon vaker ergens spreken over hoe ik tot hier ben gekomen.

Welke raad zou jij willen meegeven aan toekomstige ondernemers?

Heb alles goed op een rij, maak echt een ondernemersplan, maar ook een financieel plan voor als het even minder goed gaat. Denk aan alle scenarios’ en denk dan vooral: IK DOE HET. Het heeft geen zin om te wachten op het juiste moment. Die komt er niet.

Bonusvraag: Welke “theme-song” past het beste bij jou als ondernemer?

Sober up – AJR