Plannen, committeren en reflecteren

Herken je dat? Je hebt eind vorig jaar de tijd genomen om met de benen op tafel een vet mooie planning en begroting te maken. Je hebt er veel energie in gestoken. Je hebt de helicopterview gepakt, zelf of met een team, en bent klaar voor het volgende jaar! Het strategische plan STAAT! BAM!

En dan ineens is het maart!!!

Wat is hier gebeurd??? Je hebt je weer laten leiden door de waan van de dag. Je hebt even aan de handrem getrokken, de proactieve modus aangestipt, plannen gemaakt, doelstellingen bepaald en bent vervolgens … verder gegaan waar je vorig jaar bent geëindigd. De drukte heeft je weer ingehaald en waar je zo proactief was, ben je terug gegleden en de reactieve modus heeft je weer gegrepen.

Op zich positief, want je hebt het druk (of is er iets anders aan de hand?)…maar pas op dat je niet reactief blijft handelen. Bij ondernemen hoort ontwikkeling. Zowel voor jezelf als voor je product/dienstverlening en zeker voor je bedrijfsvoering.

Als ik in gesprek ben met ondernemers is dit een punt waar veel ondernemers tegenaan lopen en aan kunnen werken. Maar hoe doe je dat? Van de reactieve modus naar de proactieve modus.

Tip 1 – Plan je planning

Je hebt een strategie bepaald en doelstellingen vastgelegd voor jezelf, maar heb je deze ook “klein gemaakt” door er concrete doelstellingen aan te koppelen en actiepunten aan te hangen? Wanneer je in de proactieve modus zit, vergeet dan niet even door te pakken. Zorg dat jouw macro-plan vertaald wordt naar een meso-plan en zelfs naar een micro-plan. Kortom; maak je grootse plannen klein door actiepunten in te plannen in je agenda. Dit kan bijvoorbeeld door wekelijks/maandelijks met een van de doelstellingen bezig te gaan, of door terugkerende momenten van reflectie in te plannen.

Tip 2 – Committeren

Mooi! Je hebt je proactieve actiepunten en reflectiemomenten ingepland. En dan komt die waan van de dag weer om de hoek kijken. Wat is er makkelijker dan de ingeplande momenten te verplaatsen of helemaal niet te doen. Heel herkenbaar! Hier kom commitment om de hoek kijken. Om te zorgen dat je proactief blijft, is het zaak om te monitoren. Meten is weten…

Wanneer je met jezelf of je team afspraken hebt gemaakt, is dat niet voor niets geweest. Je hebt de tijd genomen om uit de dagelijkse sleur te stappen en een plan te maken. Neem jezelf en je bedrijf serieus en volg je plan op en gebruik “de waan van de dag” niet als excuus. Committeer jezelf aan het plan.

Tip 3 – Reflecteren

Plannen is leuk, maar het is ook belangrijk om te kijken of je planning haalbaar is. Neem dus niet jaarlijks een moment om proactief te zijn en te plannen. Zorg voor momenten gedurende het jaar om terug te kijken naar de afgelopen periode. Kijk of je op schema ligt en waar je kunt bijsturen. Hierdoor behoud je focus en blijf je in de proactieve modus. Committeer je aan je plan, je bedrijf, zoals ik al schreef.

Dit kan natuurlijk ook door af te wijken van je plan, omdat je tijdens reflectiemomenten hebt gezien dat de kant die je op gaat moet worden bijgestuurd. Geen probleem je hebt je plan proactief heroverwogen.

Kort samengevat. Wanneer je de proactieve modus die je hebt opgestart aan het einde van vorig jaar wilt behouden, is het zaak om te plannen, committeren en te reflecteren.

Heel veel succes!

Marte