Je wordt ondernemer…of niet…of wel…????

Je staat aan het begin van de grote stap…

Je wordt ondernemer…of niet…of wel…of niet…of wel…je twijfelt.

Wat gaat er allemaal door jouw hoofd? Kan ik dit wel? Ben ik wel goed genoeg? Wat als het niet lukt? Je maakt jezelf gek met allerlei gedachtes en onderwijl tikt de tijd door. Voor je het weet ben je weer een aantal uren/dagen/weken verder en heb je nog steeds de stap niet genomen om te gaan ondernemen. Of je hebt de keuze gemaakt om niet te gaan ondernemen, waardoor je weer ruimte in je hoofd krijgt voor andere zaken. Lastig he!

Aan het begin van het jaar lopen veel mensen rond met het idee om voor zichzelf te beginnen. Het “kriebelt” al jaren, maar de drempel is hoog en naarmate je er langer over twijfelt zul je steeds meer beren op de weg zien.

Is het ondernemerschap dan zo spannend? Dit hangt af van veel verschillende factoren. Maar wat het belangrijkste is, of je nou wel of niet gaat starten, maak een duidelijk overzicht van die factoren. Bepaal de risico’s en ga stap voor stap te werk. Je kunt op elk moment nog afhaken, maar niet eens beginnen aan een reëel plan is helemaal zonde.

De factoren die je bijvoorbeeld kunt afwegen:

Factor 1 – Huidige financiële situatie

Het geeft rust om duidelijk in kaart te brengen hoe je financiële situatie er nu uit ziet. Dit is het uitgangspunt. Wanneer je dit uitgangspunt goed in kaart hebt, kun je inschatten welke risico’s je kunt nemen bij het ondernemen, want dat het ondernemerschap risico’s met zich meebrengt is zeker.

Factor 2– Toekomstige financiële situatie

Het uitgangspunt is nu in kaart gebracht. Het vervolg hierop is jouw toekomstige financiële situatie in kaart brengen. Uiteraard is dit slechts een verwachting, maar deze verwachting is wel nodig om een goede keuze te kunnen maken, of je überhaupt gaat starten of niet.

Door middel van een exploitatiebegroting kun je in kaart brengen wat de te verwachten omzet en kosten zullen zijn. Heel simpel plussen en minnen. Uiteraard zul je later in het proces dieper op de financiële situatie ingaan, maar voor de keuze OF je gaat beginnen is dit een mooie start.

Factor 3 – Stress

Als ondernemer valt er een grote zekerheid van inkomsten weg, die je als werknemer wel hebt. Ben je als werknemer bijvoorbeeld een keer ziek, dan betaalt de baas gewoon door. Voor een ondernemer ligt dat anders. Zo draagt een ondernemer meer risico met zich mee. Zorg bij de overweging van het ondernemerschap dat je goed in kaart brengt welke onzekerheden jij zult tegenkomen t.o.v. je huidige situatie en vraag je af of je deze onzekerheden kunt “dragen”.

Factor 4 – Mate van ondernemen

Mocht je de factoren hierboven hebben uitgewerkt en twijfelen, dan betekent dit niet automatisch dat je het ondernemerschap hoeft af te schrijven. Je kunt ook met kleine stapjes beginnen. Het hoeft niet alles of niets te zijn. Bekijk voor jouw situatie of het mogelijk is om bijvoorbeeld met 1 dag in de week te beginnen met ondernemen. Zo heb je de zekerheid van je baan en kun je toch je ei kwijt in het ondernemerschap. Het ergste wat er kan gebeuren is dat je succesvol wordt en je baan moet opzeggen, toch?

Zoals ik al schreef…niet beginnen is zonde! Ga de bovenstaande factoren eens bij langs en krijg inzicht in zaken die jouw keuze kunnen beïnvloeden en maak daarna een weloverwogen beslissing. Wanneer je de factoren hebt uitgewerkt, kun je altijd nog besluiten om het niet te doen, maar ik weet zeker dat je een aantal beren op de weg zult wegnemen door inzicht te krijgen in bovenstaande zaken. Op deze manier kun je het pad wat je uiteindelijk hebt uitgestippeld vol overtuiging kunt gaan bewandelen. Of dit nu ondernemen is of niet.

Ik wens je veel succes en inzicht!

Marte